×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Zajlik az élet Mezőfényen

2012.05.02 - 07:28
Megosztás:
Zajlik az élet Mezőfényen

Több nagy beruházás is folyamatban van a Nagykároly melletti sváb településen. A község kanalizálásáról, a közelgő falunapról, játszótérről és falumúzeumról a polgármester tájékoztatott.

 

 

Az elmúlt években jelentős változások mentek végbe a sváb településen, több épület is új külsőt kapott, elkészült a templom melletti park egy szökőkúttal, ezzel is impozánsabbá téve a falu látképét. A fejlesztések sora idén is folytatódik, melyek közül legjelentősebb és legrégebben várt beruházás a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése a községben, mellyel több éves törekvés valósul meg. A községben körülbelül 10 kilométernyi szennyvízcsatornát, 6 km-nyi nyomás alatti vezetéket és két pompaházat építenek ki. A hálózatra csatlakozik a település több mint 600 lakóháza, valamint faluban működő intézmények, a szennyvizet pedig a Nagykárolyban működő szennyvíztisztító állomásra pumpálják. A kanalizálás megkezdését március végére időzítették, a munkálatokat végző Dominium vállalat azonban jelenleg a beszerzéseket végzi, ezért fordult elő a néhány hetes csúszás – tájékoztatta lapunkat Heinrich Mihály polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy a tényleges munkát minél hamarabb megkezdik.

 

Játszótér

 

Az önkormányzat idei törekvései között szerepel egy európai szintű játszótér megépítése is a községben. A licitet már kiírták a munkálatok elvégzésére, de a polgármester reményei szerint másfél hónap múlva akár meg is kezdhetik a beruházást. A játszótér a mára már feltöltött, ún. Báder gödörben kapna helyet, ami régen agyagbányaként üzemelt a faluban, melyet téglaégetéshez használtak. A polgármester elmondása szerint korszerű játszótéri elemeket helyeznének itt el, valamint különböző sporttevékenységekhez szükséges pályákat – tenisz pálya, körülötte aszfaltozott futó pálya, ami télen korcsolyapályaként üzemelhetne –, grillezésre alkalmas helyeket, padokat, és természetesen közvilágítást is biztosítanának. A beruházás értéke becslések szerint 400 000 lej, melyet az önkormányzat saját költségéből fedez.

 

Svábház, falumúzeum

 

A mezőfényi régi malom nemrég ismét az önkormányzat tulajdonába került, mivel a korábbi tulajdonos hiteltartozásai miatt árverésre bocsátották az egyre rosszabb állapotba kerülő épületet. A község vezetése egy falumúzeum létrehozásáról döntött az épületben, a külső felújítás már megtörtént, jelenleg a múzeum berendezése zajlik. Egy sokadik falumúzeum helyett azonban valami speciálisat akarnak megteremteni, ezért egy tematikus állandó kiállításnak ad helyet az épület. A múzeum előterébe egy hatalmas, egyhengeres dízelmotor kerül elhelyezésre, a raktárba pedig a faluból összegyűjtendő egykori mezőgazdasági eszközöket, régi mesterségek kellékeit állítanánk ki – magyarázza Heinrich Mihály. A malom mellett található egy régi melléképület is, ezt svábházzá alakítják, itt kaphatna helyet egy hagyományosabb, tradicionális sváb bútorzatot, berendezést, ruhákat, textileket, használati- és dísztárgyakat bemutató részleg. A múzeum és svábház berendezéseinek egy része már össze van gyűjtve a helyi általános iskolában – ez átszállításra vár –, a többit pedig a lakosok ajánlják fel. A malomból kialakított falumúzeum igazi különlegesség lenne, ami a faluturizmus szempontjából sokat jelentene, ezek mellett pedig a régi értékek átörökítése is a célok között szerepel.

 

Községnap

 

Mint már hagyománnyá vált, ebben az évben sem marad el Mezőfény község napja, melyet idén június 17-én rendeznek meg a falu központjában található parkban. A falunap megnyitója után színpadi műsorok színesítik a programot, melyen a mezőfényi óvodások és általános iskolások produkcióira, a szomszédos falvak hagyományőrző csoportjainak előadására, a helyi fúvós zenekar műsorára, a környékbeli zenés-, táncos együttesek fellépésre kerül sor. A községnap sztárvendégeként ebben az évben Kovács Kati lép színpadra – tájékoztatott a polgármester.

Kinczel Tünde

 

Cookie