×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
20 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Sport

Zártkapuk a hazai stadionokban is

2020.03.08 - 14:44
Megosztas :
 • Zártkapuk a hazai stadionokban is

  Március 31-ig minden olyan sporteseményt zárt kapuk mögött kell rendezzenek, ahol több mint 1000 néző gyűlhet össze. Az intézkedés életbe lépett, így a Liga 1-es derbin is csend honolt a Național Arénába. Vélhetően szatmári eseményeket is érint az intézkedés?

  Nem rendezhetnek közönséggel sporteseményeket Romániába március 31-ig, és ezek az intézkedések már vasárnaptól életbe léptek – jelentette be vasárnap délben Raed Arafat. Az Országos Sürgősségi Igazgatóság (DSU) vezetője a koronavírus-járvány elterjedése miatt hozta ezeket az intézkedéseket azok után, hogy konzultált a szakemberekkel. Az intézkedés minden olyan eseményre, rendezvényre, tevékenységre vonatkozik, amelyen ezernél több résztvevőre számítanak. Az ezernél kevesebb résztvevőjű eseményekről helyi szinten döntenek.

  A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) azonnal lépett a bejelentést követően, és leállította a jegyárusítást a Románia – Dánia U21-es mérkőzésre, amit március 31-én rendeztek volna a korosztályos Európa-bajnokság selejtezőjében, Craiován. Ugyanakkor a FRF közölte, hogy minden mérkőzésre vonatkozik a zártkapus intézkedés, amelyen szervezőként vesz részt.

  Nem várt sokat a Román Profiliga (LPF) sem, és hasonló közleményt adott ki a Liga 1-es mérkőzésekre vonatkozóan. Ezen a hétvégén a FCSB – Universitatea Craiova mérkőzést érintette a legérzékenyebben a döntés, amit vasárnap este rendeztek a Național Arénában. A döntés szerint korlátozott számban csak a két csapat stábja, a stadion karbantartását végző személyzet, a mérkőzést rendező személyzet, rendfenntartók, a FRF és a LPF küldöttei, illetve újságírók vehetnek részt a meccseken. Március 15-én Kolozsváron a CFR – FCSB derbit is zárt kapuk mögött rendezik.

  A döntés érzékenyen érinti a kézilabdacsapatokat is: így a Dinamo férfi csapata március 22-én Bukarestbe fogadja majd a Paris Saint-Germain HB együttest a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén. A fővárosiak az évszázad mérkőzéseként hirdették meg a találkozót, és telt házra számítottak, az intézkedés miatt viszont közönség nélkül lesznek kénytelenek játszani. A Dinamo képviselői természetesen felfüggesztették a jegyárusítást.

  A női mezőnyben még kérdéses, hogy a CSM Bukarest és a CSM Râmnicu Vâlcea fogadhat-e nézőket majd a további BL-meccsekre, ugyanis a negyeddöntők csak április 3-án kezdődnek.

  Itthon

  Vasárnap este rendezik a női kosárlabda Nemzeti Liga középszakaszának záró fordulóját, a rangadót pedig Sepsiszentgyörgyön játsszák, ahol az éllovas Sepsi-SIC és a második Szatmárnémeti VSK mérkőzik. Mivel rendszerint az 1500 férőhelyes Sepsi Aréna megtelik ezekre a találkozókra, ezért szerettük volna megtudni, hogy lesznek-e szurkolók a meccsen? A háromszékiek még nem közölték döntésüket.

  Szatmárnémetiben is érintettek sportesemények. Így a Szatmár Megyei Karate Egyesület március 21-én rendezi a megyei bajnokságot. Magos Róbert AJK-elnök lapunknak elmondta, össze fog ülni a vezetőség és utána hoznak döntést az ügyben, de vélhetően megrendezik majd a megyei egészségügyi hatóságok engedélyével.

  Ugyanakkor kérdésessé váltak a különböző sportágak bajnoki küzdelmei. Ebben az időszakban ugyanis korosztályos küzdelmek is zajlanak. Amiről tudunk, és szatmári sportolók részvételével fog zajlani: karate országos-bajnokság Bukarestben, 15 éven aluliak cselgáncs-bajnoksága Déván, illetve a következő napokban zajlanak majd a diákok sportolimpiászának a zónaselejtezői is – egyet éppen Szatmárnémetiben rendeznek.

  Külföldön is

  Szatmári cselgáncsozók Európa Kupáról maradtak le, mivel a járvány miatt törölték a versenyt. Budapesten a koronavírus miatt zárt kapukkal zajlott a Westend párbajtőr Grand Prix, ahol Adrian Szilágyi, a Szatmárnémeti VSK sportolója a 183. helyen zárt a 303 fős mezőnyben. Ugyanitt, a Steaua szatmári vívója, Veres Gréta bejutott a legjobb 16 közé, a Dinamo szatmárudvari sportolója, Amalia Tătăran pedig a 98. pozícióban zárt.

  Formula–1

  A Bahreini Nagydíj szervezői vasárnap reggel osztottak meg egy közleményt, mely szerint a 2020-as Formula–1-es idény második versenyhétvégéjét zárt kapuk mögött bonyolítják le a koronavírus-járvány miatt. Mint arról beszámoltunk, pénteken felfüggesztették a jegyértékesítést a március 22-i hétvégén megrendezendő versenyhétvégére, de a szervezők akkor azt ígérték, folytatják a jegyek értékesítését, ha javul a helyzet.

  Pesek Attila

  Cookie