×
2020. 09 26.
Szombat
Jusztina
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Zömében elégedettek a páciensek

2019.09.27 - 13:25
Megosztás:
Zömében elégedettek a páciensek

Többnyire elégedettek a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban kezelt páciensek az egészségügyi szolgáltatásokkal, tisztasággal, az egészségügyi intézményt ajánlanák másnak is, kenőpénzről nagyon kevesen számoltak be a betegelégedettségi kérdőíveken.

Amint arról már korábban is hírt adtunk, az Egészségügyi Minisztérium és a hazai kórházak különböző csatornákon is arra próbálnak fényt deríteni, hogy a betegek mennyire elégedettek az egészségügyi intézményekben folyó gyógyító és ápoló munka minőségével. A pácienseknek a legtöbb kórházban — például a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban is — lehetőségük van egy kérdőíven névtelenül értékelni a nekik nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, de SMS-ben is kikérik a kórházban kezelt betegek véleményét, ugyanakkor a szaktárca honlapján egy online betegelégedettségi ívet is kitölthetnek a páciensek.

A felmérés egyébként nem hosszú, mindössze tíz kérdésre kell válaszolniuk a pácienseknek. Az első kérdésnél megjelölhetik, hogy mennyire elégedettek például a szatmári kórház szolgáltatásaival, majd rákérdeznek a kezelőorvossal és egy újabb kérdésben az asszisztensekkel kapcsolatban is a beteg elégedettségi szintjére, ugyanakkor arra is, hogy a diagnózisra és kezelésre vonatkozóan világos magyarázatokat kapott-e a beteg. Rákérdeznek arra is, mennyire volt elégedett a páciens a tisztasággal, kellett-e saját zsebből gyógyszert vagy egyéb egészségügyi eszközöket vásárolnia, amíg be volt utalva a kórházba, ajánlaná-e kezelés céljából a kórházat közeli hozzátartozójának, milyen az állapota a kórházi kezelést követően, de arra is kíváncsiak, kértek-e a beutalttól pénzt vagy egyéb figyelmességeket az orvosok vagy asszisztensek — ez utóbbit jelenteni is lehet az Egészségügyi Minisztérium korrupcióellenes felelősének, erről szól az utolsó, tizedik kérdés.

Mit válaszoltak a betegek?

Az anonim módon leadott, SMS-ben és online érkezett válaszok nyilvánosak, mi is megtekintettük ezeket a szaktárca www.ms.ro/organizare/compartimentul-de-integritate honlapján. A hónapra lebontott adatok szerint elmondható, hogy többnyire elégedettek a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház páciensei.

Az év első hónapjában, 2019 januárjában például a választ adó páciensek zöme elégedett (az SMS-ben válaszolók 50%-a, a webes kitöltők 70%-a) vagy nagyon elégedett (SMS: 25%, web: 20%) volt a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház nyújtotta egészségügyi szolgáltatásokkal, nagyon elégedetlennek csupán az SMS-ben válaszolók negyede mondta magát, míg elégedetlennek az internetes kérdőív kitöltőinek 10 százaléka.

Az orvos hozzáállásával sem volt gond a válaszolók szerint, egyetlen olyan válasz sem érkezett, amelyben valaki nagyon elégedetlen lett volna, az internetes kérdőívek kitöltőinek 10 százaléka volt elégedetlen, míg elégedett volt az SMS-ben válaszolók 33,3 százaléka és a webes felületen válaszolók fele, nagyon elégedettnek mondta ugyanakkor magát az SMS-ben megkérdezettek 66,7 százaléka és az internetes kérdőív kitöltőinek 40 százaléka.

A tisztaságra sem igazán érkezett panasz: az SMS-ben válaszolók közül senki nem elégedetlenkedett, 33,3 százalékuk szerint megfelelő volt a kórházi higiénia, 66,7 százalékuk nagyon elégedett volt, az internetes kérdőív kitöltőinek viszont már a 30 százaléka elégedetlenkedett, a többi válaszoló azonban elégedettnek vagy nagyon elégedettnek mondta magát.

Többen nyilatkozták viszont azt, hogy bár be voltak utalva a kórházba, mégis maguknak kellett megvásárolniuk bizonyos gyógyszereket, tisztasági szereket: az SMS-felmérésre válaszolók 50 százaléka vásárolt gyógyszert, míg az internetes kérdőív válaszadóinak 20 százaléka vallotta ugyanezt. Az asszisztensek munkájával az SMS-ben válaszolók 100 százaléka elégedett volt, a weben érkezett válaszok alapján 10 százalékuk nagyon elégedetlen volt, 20 százalékuk elégedetlen, a betegek fele elégedett, 20 százalékuk pedig nagyon elégedett.

Az SMS-válaszadók 100 százaléka ajánlaná másnak is, hogy a megyei kórházban kezeltesse magát, míg az internetes válaszadóknak a 80 százaléka — pont ugyanennyien érezték ugyanakkor jól magukat a kórházból való kiutalásukat követően. A válaszadók közül, úgy a telefonos kérdőívben, mint a webes felületen, mindenki azt válaszolta ugyanakkor, hogy nem kértek tőlük kenőpénzt a kórházban.

Ami a mostani, szeptemberi hónapot illeti, mindössze három válaszadó volt: az SMS-kérdőívet csak egy személy töltötte ki, aki elégedetlen a szolgáltatásokkal és nagyon elégedetlen az orvossal, vélhetően azért, mert a válasza szerint megvásároltatták vele a gyógyszereit. Kenőpénzt egyébként nem kértek tőle, az asszisztensek munkájával és a tisztasággal is elégedett. Az online válaszolók közül egy személy elégedetlen, míg egy másik elégedett a szolgáltatással, egyikük azonban azt nyilatkozta, kellett gyógyszereket vásárolnia, sőt, csúszópénzt is adott. Ezektől eltekintve mindhárman azt állítják, hogy elégedettek voltak az itt nyújtott egészségügyi szolgáltatásokkal, ajánlanák másnak is, hiszen maguk is sokkal jobb egészségi állapotban hagyták el az intézményt. 

Féléves kenőpénz-összesítés

Az anti-bribery.org (jelentése: vesztegetésellenes) portál összesítette a kilences kérdésre adott válaszokat, azt, hány személytől kértek kenőpénzt a romániai kórházakban 2019. január–július folyamán. Ebből az derül ki, hogy van olyan kórház, nem is egy, ahol egyetlen válaszadótól sem kértek kenőpénzt, ellenben az élen járó Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórház válaszadói közül 153-an is jelezték, hogy csúszópénzt kértek tőlük. A második egyébként a Brăilai Sürgősségi Kórház 147 pozitív válasszal, a harmadik pedig a Sf. Ioan Klinikai Kórház Bukarestben, ahol 98-an válaszolták ugyanezt.

A Szatmár megyei intézmények közül a sürgősségi kórház páciensei közül a hat hónap alatt négyen mondták azt, hogy kértek tőlük anyagi figyelmességet, a tüdőkórház páciensei közül senki nem nyilatkozott ilyet, ellenben a Nagykárolyi Városi Kórház páciensei közül tizenegyen jelezték, hogy kértek tőlük a kórházban csúszópénzt, és ugyanennyien mondták ezt az Avasfelsőfalui Városi Kórházban is.

Bumbuluţ Krisztina

 

Cookie