×
2020. 09 24.
Csütörtök
Gellért, Mercédesz
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.33 RON
Külföld

Zsidómentő lengyel diplomaták által kiállított hamis útlevelek tulajdonosainak listáját mutatták be

2019.12.12 - 16:11
Megosztás:
Zsidómentő lengyel diplomaták által kiállított hamis útlevelek tulajdonosainak listáját mutatták be

A második világháború idején lengyel diplomaták által több mint 3 ezer üldözött zsidó számára kiadott hamis útlevelek tulajdonosainak listáját hozták nyilvánosságra csütörtökön Varsóban. A londoni lengyel emigráns kormányt Svájcban képviselő egykori lengyel diplomaták ily módon magyar zsidókat is megmentettek a haláltáborokba való deportálástól.

Az úgynevezett Lados-listát csütörtökön Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter jelenlétében mutatta be a totalitárius rendszerek kutatásával foglalkozó varsói Witold Pilecki Intézet. A születési évet és helyet is tartalmazó névsor az intézet honlapján lengyel és angol nyelvű változatban érhető el.

A listát Aleksander Lados néhai berni lengyel nagykövetről nevezték el. Lados és a berni konzul, Konstanty Rokicki munkatársaikkal a londoni lengyel emigráns kormány megbízásából képviselték a náci német megszállás alá került Lengyelországot a második világháború éveiben Svájcban. 1941-1943-ban a londoni lengyel kormány utasítására egy lengyel-zsidó illegális hálózat keretében latin- és közép-amerikai államok - Paraguay, Honduras, Haiti és Peru - vesztegetés révén megszerzett nyomtatványain hamis útleveleket és állampolgársági bizonyítványokat állítottak ki zsidók számára, így próbálván őket megmenteni a német haláltáborokba való deportálástól.

A közzétett lista az eddig azonosított útlevél-tulajdonosok, 3262 személy nevét tartalmazza.

A névsorban szereplők közül 796-an túlélték a háborút, 957-en meghaltak, közel 46 százalékuk sorsa azonban ismeretlen.

"Tekintettel arra, hogy az akció összesen 8-10 ezer személyt ölelt fel, feltételezhető, hogy a megmentettek csoportja is nagyobb (...), a háborút - a Lados-csoport által megmentettek közül - 2-3 ezren élhették túl" - áll a listához fűzött kommentárban.

A Lados-listát a Pilecki Intézet Jakub Kumoch politológus, jelenlegi svájci lengyel nagykövet tudományos felügyelete alatt állította össze, együttműködve a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a varsói Zsidó Történeti Intézet és az Auschwitz-birkenaui Állami Emlékmúzeum szakértőivel, valamint több európai, amerikai és izraeli kutatóval.

A Lados-csoport tagjai közül Konstanty Rokickinak az izraeli Jad Vasem Intézet idén áprilisban post mortem a Világ Igaza címet adományozta.

A berni zsidómentő akcióról Robert Kaczmarek lengyel rendező tavaly dokumentumfilmet készített, Paraguayi útlevelek címmel. A filmet a szeptemberi lengyel dokumentumfilm-szemle során a budapesti közönség is megtekinthette.

 

Cookie